Trocha "okurkového čtení" o složení našeho týmu... a vůbec...


Autor: pan Shimi - Datum: 24 Červenec 2019

Podle posledních vyjádření trenéra a sportovního manažera Kladna Davida Čermáka by tým teoreticky mohl být už kompletní. Jestli to tak je se prý ukáže až během přípravných zápasů. Těch bude podle plánu 11, z toho 6x to bude proti extraligovým týmům, takže jak na tom jsme by se mohlo právě tady ukázat. I když, známe naše přípravy a předsezonní výhledy. Na Kladně se totiž nic nemění ať hrajeme extraligu nebo prales.

David Čermák prozradil, že pokud se v přípravě ukáže, že máme ještě nějaké rezervy, pak je možnost tým ještě posílit. Nejpravděpodobněji se jeví spolupráce se Spartou Praha, kde nově funkci sportovního manažera vykonává Kladenský odchovanec (a dlouholetý Čermákův spoluhráč z Kladna) Petr Ton. S ním, potažmo Spartou by Kladno mohlo navázat užší spolupráci a navzájem si vypomoci. Kladno by doplnilo kádr formou hostování, Sparta by zase hráče, kteří se nevejdou do sestavy mohla poslat naopak do týmu, kde by pro ně bylo místo a kde by hráli. I když se mi spolupráce se Spartou zatím moc nezamlouvá (asi kvůli předsudkům - já jak slyším slovo sparta...), no nebudu nic předem odsuzovat a uvidíme. Nyní ale budeme tedy operovat s tím, co máme. A co a koho tedy vlastně v týmu máme?

V brance se oproti minulé sezoně nic nezměnilo. Oba brankáři, Lukáš Cikánek s Adamem Brízgalou podepsali s klubem nové smlouvy a nevypadá to, že by se zatím David Čermák ještě poohlížel jinde. Jestli to je dobře, to je otázka, protože extraliga bude daleko těžší soutěží než 1.liga a oba brankáři jsou extraligově málo prověření. Stejně tak, kdo bude jedničkou. Adam Brízgala odchytal v základní části 1.ligy více zápasů než Lukáš Cikánek, ten ale tradičně odchytal prakticky celé play off. Adam Brízgala, mladý brankář kterému je teprve 21 let v extralize ještě nechytal. Je ale mladý a mě se třeba jeho hra velmi líbí a jsem na něj zvědavý. Jeho kolega, o 10 let starší Lukáš Cikánek už má za sebou několik extraligových sezon v dresu Kladna. Ale jedničkou nebyl prakticky v žádné a také je to již několik let zpátky. To ale samozřejmě neznamená, že by nyní nemohl uspět. Zvláště pokud mu k sebevědomí pomůže fakt, že jeho forma a výkony v poslední postupové sezoně byly jedny z hlavních příčin postupu.

V obraně je to složitější a těžko říct, jestli jsme posílili nebo oslabili. Opustil nás totiž Jiří Říha, který se rovněž velkou měrou zasloužil o postup do extraligy. Jeho ofenzivní schopnosti a parádní střela bude určitě chybět. Mrzet nás navíc může i fakt, že posílil přímou konkurenci, protože Litvínov by se měl teoreticky pohybovat někde okolo nás. No nic, Říha je pryč. Pryč je i zkušený Petr Hořava, který zkusí štěstí v prvoligové Slavii. Po dvou sezonách končí také hokejový obojživelník Linus Svedlund, který v kladenské sestavě vždycky zaskakoval, kde bylo momentálně potřeba. Pozitivní je naopak to, že nové smlouvy podepsali dva legionáři Kanaďan Brendon Nash a Rakušan André Lakos. Právě na Nashe se budeme spoléhat jako na suverénního vůdce přesilovek. Kdo bude členem druhé přesilovkové formace, to si zatím neodvažuji hádat, protože další ofenzivní lídr mě nenapadá. Alespoň prozatím. Veterán André Lakos bude mít v týmu Rytířů i nadále tvrdou hru a kvalitní rozehrávku. K němu by se měl v tomto ohledu přidat i nedávno podepsaný Kanaďan Brady Austin, který má bohaté zkušenosti z druhé nejvyšší zámořské lihy AHL a dokonce si v 5 zápasech zahrál i NHL za Buffalo Sabres. Lakos s Austinem budou v našem týmu pro soupeře nepříjemným duem. Další posilou je slovenský bek Ladislav Romančík, který přichází z Litvínova. Do neznámého prostředí ale nejde, protože si za nás zahrál již v minulé sezoně ve 3 zápasech a trenéry prý zaujal. Romančík má mimo jiné zkušenosti i se švédským juniorským hokejem. Poslední posilou do obranných řad je slánský rodák a kladenský odchovanec Jakub Müller. Ten v minulé sezoně hrál Finskou juniorskou ligu a také nastupoval za české reprezentační výběry do 19 a 20 let. Nyní se tedy vrací domů a má možnost se poprat o místo ve svém mateřské klubu. V klubu pak nadále zůstávají naše stálé opory. Bojovník, defenzivní specialista a hrdina play off Martin Kehar, dále Josef Zajíc, Václav Veber a Matyáš Zelingr. Vystřelit nahoru může také některý z juniorů. V obraně máme mládí i zkušenost. Mládí ale výrazně převyšuje, takže je otázka, jestli současné složení defenzivních řad bude na extraligu stačit. Já myslím, že nějaká výraznější posila do obrany by ještě rozhodně neuškodila.

V útoku to také bude ještě zajímavé. Zvláště tři největší jména týmu z uplynulého ročníku – Jágr, Plekanec, Vampola zaměstnávala a stále zaměstnávají mysl kladenských fans na plné obrátky. Jako první se vše vyjasnilo u Tomáše Plekance, který v pondělí rozesmutnil Kladeňáky a podepsal smlouvu v Kometě Brno. Tomáš pro Kladno vykonal hodně a na postupu do extraligy má obrovskou zásluhu a patří mu velký dík, o tom není pochyb. Že ale v jedné soutěži posílí konkurenční klub a soupeře, to se přiznám, že jsem jsem si vůbec nepřipouštěl a nečekal jsem to. O to větší šok jsem v pondělí zažil. Tomáš si jde prý pro titul. Jelikož prostě nemůžu fandit Kometě, nemůžu to přát ani Tomášovi. Dále se v tom nebudu rýpat, každý ať si udělá svůj vlastní úsudek. Na čekané je zatím další výrazná tvář postupové sezony, Petr Vampola. Ten evidentně trénuje naplno a vypadá to, že svůj druhý a definitivní odchod do hokejového důchodu ještě oddálí. Otázka ale je, jestli bude hrát na Kladně nebo to bude někde jinde, nebo nakonec nikde. Petr se totiž vyjádřil, že by chtěl hrát někde v okolí Prahy. Tady připadají v úvahu tři kluby, které nemusím asi představovat... Uvidíme. S nečekaným “odchodem“ Tomáše Plekance by podpis Petra Vampoly byl pořádnou transfuzí pro náš tým. Jaromíra Jágra jsem zmínil spíš tak jen mimochodem. U něj nepochybuji, že do sezony normálně naskočí a bude tahounem a oporou. Jen mu budeme držet palce, aby mu vydrželo zdraví.

Tým kromě Tomáše Plekance a zatím i Petra Vampoly a opustil ještě Adam Kubík. Ten prokazoval obrovský potenciál a měl být naší budoucí oporou. Bohužel se tak nestane, protože se rozhodl zkusit štěstí v konkurenčním Hradci Králové. Podle jeho slov si tamní prostředí velice pochvaluje a v médích už se také nezapomněl zmínit o rozdílu mezi Kladnem a Hradcem. No, nevím. Z jeho vyjádření nemám moc dobrý pocit a byl byl bych vůči Kladnu opatrnější, ale budiž mu tedy přáno. Faktem ale je, že ke konci jeho angažmá u Rytířů to žádná sláva nebyla. I když to mohlo být zapříčeněné právě tím, že již se viděl v jiném klubu. No, uvidíme jak se mu bude v Hradci dařit.

Co se týče posil, tam jsou výraznější dvě jména. Prvním je kladenský odchovanec David Stach, který se do rodného Kladna vrací po třech sezonách v Plzni. I tam odehrál spoustu skvělých zápasu a de facto navázal na své úspěšné sezony v dresu Rytířů. Na novou sezonu podepsal nejdřív smlouvu se Spartou, ale z toho nakonec sešlo a Stach se nakonec vrací do Kladna a měl by se stát jedním z lídrů týmu. Další výraznou tváří, ke které se budou upínat zvědavé tváře kladenských fanoušků je Kanaďan – již třetí do party, Brendan O´Donnell. Ten dokázal v loňském ročníku EBEL ligy za tým Dornbirn Bulldogs ve 43 zápasech vstřelit 33 gólů a ještě přidat 20 asistencí. Tady bude zajímavé sledovat, jestli dokáže něco podobného ne-li zopakovat, tak alespoň napodobit, protože myslím si, že extraliga je o hodně kvalitnější liga než EBEL liga. O´Donnell navíc předtím v Rusku nebo Finsku moc zářivé statistiky neměl. To ale samozřejmě nic neznamená a doufám, že bude pro nás posilou. Ti co ho do Kladna doporučili ostatně nejspíš vědí, co dělají. Alespoň doufám. Novou tváří v kladenském dresu bude ještě mladý centr a náš odchovanec Adam Kalaj. Ten ve dvou posledních sezonách nastupoval ve finské juniorské lize a ve 4 zápasech si zahrál i 2.nejvyšší soutěž v seniorské kategorii. Kalaj stejně jako obránce Jakub Müller hrál v českých reprezentačních výběrech do 18 a 19 let a předtím prošel kladenskými mládežnickými týmy. Uvidíme čemu se ve Finsku přiučil... To je zatím vše.

Jako posily můžeme brát podepsání Tomáše Kauta a Antonína Melky. Dále pak udržení asi nejvýraznějších dlouholetých opor Jakuba Strnada, Patrika Machače a Tomáše Redlicha nebo loňské “superstar“ Ladislava Zikmunda. U něj jsem překvapen nejvíc, protože podle mne již Kladno přerostl a možná nejen Kladno. Ale na druhou stranu extraliga bude solidní test jeho schopností. Loni velice příjemně překvapil také Šimon Jelínek, který si užíval svůj přerod z klubového maskota na oporu A mužstva. Jelínek má v sobě velký potenciál a doufám, že dokáže nahradit odcházejícího Adama Kubíka. Dále jsou v týmu ještě Daniel Kružík, Jakub Hajný a Štěpán Bláha. Zatím.

Abych to shrnul, tým máme na extraligu celkem nezkušený a vzhledem k tomu jak ostatní týmy mohutně posilují to budeme mít asi těžké. Stejně jsem ale rád, že základ týmu tvoří Kladeňáci, ať už z finančního nebo morálního hlediska. Prostě to tak je a už jen to beru jako výhru. Snad kluci ukáží, že na Kladně hrát hokej umíme a že to není jen o jménech, ale o týmovém pojetí a že když se na Kladně semkneme, dokážeme velké věci. Kdo ví, třeba právě proto budeme černým koněm soutěže jako třeba před nedávným časem Olomouc.

Ještě bych se chtěl stručně podívat na naše nové soupeře, na jejich nejvýraznější hráče a co je u nich nového a tak... (seřazeno podle mého tipu na umístění v základní části)

Třinec – Obhájce titulu bude s trenérem Václavem Varaďou chtít opět útočit na nejvyšší příčky. Do branky přichází z Vítkovic reprezentační brankář Patrik Bartošák. V týmu reprezentanti Lukáš Krajíček, David Musil, Petr Vrána, Martin Růžička, Tomáš Kundrátek. Je tu i Kladeňák Milan Doudera.

Hradec Králové – Mountfield bude asi chtít více než 4.místo v základní části a čtvrtfinále. Kádr na to mají. Na lavičce ambiciózní trenér tomáš Martinec. V týmu reprezentanti Tomáš Vincour, Petr Zámorský nebo Petr Koukal. Do branky přichází nová posila Marek Mazanec. V sestavě jsou i nám staří známí Radek Smoleňák s Michalem Dragounem a nově také Adamem Kubíkem, který přichází jako posila z Kladna.

Brno – Asi nejambicióznější tým v extralize. Loni jim ročník ale nevyšel a po dvou titulech za sebou bylo nyní až 5.místo v základní části a konec v semifinále. Majitel klubu Libor Zábranský opustil pozici trenéra a na své místo dosadil Kladeňáka Petra Fialu, pro kterého je angažmá v Kometě zatím vrcholem trenérské kariéry. K dispozici bude mít i nejnovější posilu Tomáše Plekance a dále reprezentanty Martina Zaťoviče nebo Ondřeje Němce a nejspíše také velezkušeného Martina Erata, který se rozhodl pokračovat v kariéře. Jinak si ale myslím, že na úplný vrchol Brno tým nemá.

Liberec – Vítěz základní části a poražený finalista. Jádro týmu je v podstatě nstejné, Liberec bude opět velmi silný. Patrik Augusta se přesunuje z pozice asistenta na pozici hlavního kouče místo Filipa Pešána, který zůstane jen na manažerské pozici. Největší posilou je rozhodně zkušený brankář Justin Peters, který má bohaté zkušenosti z NHL a který nám loni pořádně zatápěl v baráži v dresu Chomutova. Bílí Tygři navíc mají ještě Marka Schwarze, takže spolu se sparťanskými Machovským a Sedláčkem asi nejlepší brankářské duo v extralize. V týmu jsou reprezentanti Ladislav Šmíd, Michal Birner, Tomáš Filippi. Smlouvu prodloužil mimi jiné i Jakub Valský.

Plzeň – Druhou sezonu na lavičce Plzně začne mladý trenér Ladislav Čihák. Zajímavou posilou bude superstřelec Luboš Rob, který v dresu Vsetína loni vstřelil 39 gólů v 56 zápasech. Plzeň má v sestavě reprezentanty Michala Moravčíka, Milana Gulaše nebo Tomáše Mertla. A také ex-kladenského Jana Eberleho. Na souboje s nimi se těším asi nejvíc. Tipuji, že Plzeň se i letos bude pohybovat v tabulce hodně vysoko.

Mladá Boleslav – Tým vedený Radimem Rulíkem a Pavlíkem Paterů. Významným posílením zadních řad bude pro Boleslav znamenat příchod kladenského odchovance Martina Ševce. Zkušené duo Jakub Klepiš s Michalem Vondrkou budou jasnými lídry týmu. Do reprezentace letos poprvé nakoukl nejmladší z bratrů Zohornů Radim, na kterého se bude v mladé Boleslavi rovněž sázet. Boleslav jinak loni odehrála velice povedený ročník a nakonec vypadli ve čtvrfinále. Letos je to otázka, protože přecejen zaznamenali nějaké větší odchody.

Olomouc – Vlastník klubu a zároveň hlavní trenér Jan Tomajko je kladenskému fanouškovi známou tváří a nahradí kladeňáka Petra Fialu, který odchází do Brna.. A zkusí s Olomoucí opět navázat na poměrně úspěšné výkony týmu po návratu do extraligy. Kohouti loni skončili na krásném šestém místě a bude těžké to zopakovat, ale proč by to nemohli znovu dokázat? V brance bude kvalitní duo Branislav Konrád – Jan Lukáš. Ano, ten Lukáš, který podával před čtyřmi lety skvělé výkony v dresu Kladna. Od té doby se stále někam stěhuje, ale téměř všude má skvělá čísla. Posilami jsou zkušení dlouholetí sparťané Lukáš Klimek a Jan Švrček. Spoléhat se bude na góly Zbyňka Irgla.

Pardubice – Tady bych viděl mírné zlepšení a nemyslím si, že budou tak tragické jako v minulé sezoně. Posilují poměrně kvalitně. Trenérem zůstává Ladislav Lubina, ale změny jsou na pozicích asistentů, kde se bude sázet na zkušenosti. Vrací se pardubická legenda Otakar Janecký a spolu s ním přichází nám velmi dobře známý Radek Bělohlav. Ti budou mít k dispozici velmi kvalitní brankářskou dvojici Ondřej Kacetl – Jakub Štěpánek. Novými posilami jsou kromě již zmiňovaného Štěpánka také reprezentanti Robert Kousal a Jan Kolář a také slovenský střelec Radoslav Tybor. Také Pardubice zkusí štěstí s kanadským hráčem, když z EBEL ligy z Lince přichází Corey Locke, který má bohaté zkušenosti z AHL a také několik zápasů v NHL. Zůstává velezkušený kapitán Tomáš Rolinek a také trio se zkušenostmi z Kladna Martin Látal, Marek Hovorka, Denis Kindl.

Sparta – Trenér Uwe Krupp pokračuje ve Spartě svoji anabázi, ale nyní už s novým nadřízeným, sportovním manažerem Petrem Tonem. Sparta prožila naposledy špatnou sezonu. Z posledního postupového místa se dostala do předkola o play off, kde stejně hned vypadla s Vítkovicemi. Nyní pozměnila management, který má za úkol ji vrátit na přední místa tabulky. O to se bude snažit vynikající brankářské duo Matěj Machovský – Jakub Sedláček, o kterých nepochybuji, že Spartu potáhnou. Sparta bude ale muset zabrat i směrem dopředu. Pomoci jim k tomu mají nově příchozí reprezentanti Marek Kvapil s Michalem Řepíkem. Z Chomutova přichází také Vladimír Růžička mladší. Posilou měl být i David Stach, ale ten nakonec zakotvil doma na Kladně. Ve Spartě ale zůstává jiný Kladeňák Jan Piskáček. Souboje se Spartou budou společně s Plzní to, co nám určitě léta chybělo. Jediná vada je ale asi to, že sparta hraje své zápasy v neoblíbené O2 aréně namísto tradiční hale v Holešovicích.

Litvínov – Litvínov získal v roce 2015 titul mistra, ale poté se ve čtyřech dalších sezonách do play off podíval jen jednou v sezoně 2017/18, jinak je to bída. Předloni jsme si s nimi zahráli baráž, loni to bylo play out. Předseda představenstva Jiří Šlégr je nově i hlavní trenér Litvínova. K ruce mu budou dva bývalí hráči Kladna Jindřich Kotrla a Radim Skuhrovec. Nejvýraznější posily se také týkaly Kladna. Jiří Říha přestoupil poměrně brzy po skončení předchozího ročníku, David Štich hrál na Kladně předloni, nyní do Litvnínova doputoval přes Chomutov. Litvínov se bude spoléhat na velmi solidní brankáře Davida Honzíka, který přichází z Jihlavy a také na Slováka Jaroslava Januse. V týmu pokračuje Jakub Petružálek a také veteráni a stálice litvínovské sestavy František Lukeš, Viktor Hubl a Michal Trávníček.

Zlín – V čele s Antonínem Stavjaňou a navrátivším se Bedřichem Kohlerem vyhlíží lepší časy. Také Zlín stejně jako Sparta vypadl ještě v nadstavbě play off. V brance se bude spoléhat na výborného golmana Libora Kašíka. Kromě již zmiňovaného Kohlera se Ševci budou spoléhat především na svoje odchovance a mladé hráče. Myslím, že právě oni budou jeden z našich největších soupeřů a budou se pohybovat někde poblíž.

Vítkovice – Trenér Jakub Petr se bude spoléhat na nově příchozího talentovaného brankáře Miroslava Svobodu, který zkoušel štěstí i v zámoří. Vítkovice mají jinak celkem bezejmenný tým a nejsem si u nich delší dobu jist, jakým směrem se vlastně vydávají a spíše jsou pro mne velkou neznámou.

Karlovy Vary – Trenér Martin Pešout se může těšit s příchodu kladenského odchovance Tomáše Knotka. Novou smlouvu má i dlouholetý kapitán týmu Václav Skuhravý. Karlovy vary se poslední roky plácají u dna a předloni jsme se s nimi střetli v baráži. Loni tomu těsně unikly. Jak to bude letos, kdo ví. Rozhodně by ale právě oni měli být týmem, na kterého by jsme si mohli vyšlápnout.

Ať žije Kladno!!!

Facebook

Komunita

ZÁBAVA

Přívětivé místo pro fanoušky kladenského hokeje, kteří si rádi hrají nebo zrovna nemají co na práci. AKTUALIZOVÁNO!