Kladýnko vyráží do boje o udržení extraligy bez zimáku, ale zato s nadějemi a odhodláním!


Autor: pan Shimi - Datum: 21 Červenec 2021

Do nové sezóny 2021/22 vstupuje Kladno se značně obměněnou soupiskou, bez stadiónu a s nadějí, že udrží extraligu. Letos to bude zkrátka opět tvrdý oříšek. Ale nikdy ještě nebylo tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. :o) A navíc vždycky jsme všechno zvládli, i když to někdy bylo za cenu živoření nebo sestupu a těch jsme si v posledních letech zažili opravdu dost a kladenský fanoušek musí mít prostě nervy z ocele. Ale vlastně on je takové má už od narození… :o)

 

Takže, do nového ročníku vyjedeme s prakticky jiným týmem. Hlavně defenziva byla rozprášena opravdu slušně. Pryč jsou oba brankáři Košarišťan s Brízgalou. Místo nich zatím přišel Kanaďan Landon Bow. Ten si zachytal i v NHL, i když toho nebylo moc. Bow totiž v obou zápasech střídal původní jedničku týmu, která schytala v zápase brankovou nálož. Pro zajímavost - konkrétně to bylo v zápasech proti Tampě (0:6 – Bow za 27 minut pustil 1 branku a připsal si 4 úspěšné zásahy) a Pittsburghu (1:5 – Bow za 31 minut neinkasoval a připsal si 14 zásahů). V Dallasu se ale přes duo Anton Chudobin – Ben Bishop těžko prosazoval, a tak chytal hlavně v AHL. A odehrál v ní 140 zápasů, což je slušná porce, protože zasvěcení vědí, že i AHL je velmi kvalitní soutěž, a i v ní nehrají žádní nazdárci. AHL je taková vyčkávací stanice na povolání do NHL. Bow měl ale většinou smůlu. Loni to přitom vypadalo nadějně když již před sezónou bylo jasné, že jednička týmu Ben Bishop zmešká velkou část zápasů (nakonec vynechal celý ročník) a tak se naskýtala šance pro brankáře v záložním týmu v Texasu. Jenže místo Bowa nakonec šanci dostal mladičký Američan Jake Oettinger a tuto šanci již nepustil. Při Chudobinově zranění a také poklesu formy se naopak stal jedničkou týmu a za USA si zachytal i na letošním MS. Landon Bow to tedy zkusí v Evropě na Kladně a doufejme, že úspěšně.

V obraně odešli ze základní sestavy Američani Snuggerud a Frye, Rusové Sorokin a Zacharčuk a také Mikliš. Z postupového týmu zůstal akorát nezničitelný Martin Kehar a pak také Jakub Suchánek, příjemné překvapení minulé sezóny. Místo čtyř zahraničních beků přišli tři noví v podobě Kanaďanů Codyho Donagheyho, Jakea Dotchina a Kylea Wooda. A s nimi ještě hokejový cestovatel Marek Baránek. Největší jméno z kanadské obranné trojice je bezesporu Jake Dotchin, který si zahrál NHL a to dokonce 103 zápasů za Tampu a Anaheim. V AHL přidal dalších 214 zápasů. Čili zkušeností má dost. Je charakterizován jako oboustranný obránce, jehož devizou je ale hlavně defenziva. Je ale platný i ve hře dopředu. Se svojí fyzickou hrou přinese do Kladna důraz a tvrdost. Ještě větší pořízek než Dotchin je Kyle Wood. Ten měří rovné dva metry. Wood je na svoje parametry oproti Dotchinovi daleko ofenzivnější obránce, a i v AHL se dokázal bodově solidně prosazovat. V 236 zápasech zaznamenal 108 bodů (27+81), což je hodně slušné. Wood má na počet zápasů ale velmi malé zkušenosti z play off, kde odehrál pouze 6 zápasů. Wood hrál loňskou sezónu v Evropě ve druhé německé soutěži za Frankfurt.

Cody Donaghey je z těchto tří nejméně zkušený. Služebně si nejvýše zahrál v AHL, ale pouze jediný zápas na farmě Senators v Belleville, jinak hrál v ještě nižších soutěžích a v poslední sezóně také v Evropě, konkrétně v Dánské nejvyšší soutěži. Jeho angažmá je taková největší neznámá a tady jsem nejvíc zvědavý na to, co na Kladně předvede. Vedení snad ale ví, co dělá… Marek Baránek se v českých luzích a hájích v seniorské kategorii pohybuje od roku 2014 a už toho vystřídal celkem dost. V extralize odehrál 164 zápasů za Litvínov a Karlovy Vary a často brázdil i 1.ligou. V posledním ročníku se ale přesunul trochu víc na východ na Slovensko a za Košice zaznamenal 24 bodů ve 42 zápasech. Zajímavostí je, že Baránek má extraligový titul s Litvínovem ze sezóny 2014/15. a stačil mu k tomu jediný zápas, stejně jako třeba Honzovi Eberlemu, který má rovněž titul, a to dokonce za ten jeden jediný zápas za Chezu. Víc tam toho neodehrál. Spolu s Eberlíkem šel tehdy na výpomoc z Kladna do Litvínova i Miloslav Hořava, který odehrál o trochu více zápasů – 6. A poté už v Litvínově zůstal. Marek Baránek nastupoval za Litvínov před Slovenskem ve třech sezónách za sebou a zkušenosti s extraligou tedy má a mohl by být platným hráčem.

V útoku z Kladna odešli z loňského jádra Marosz, Guman, Machač a Jelínek. Také útok bude posílen o zámořské hráče a sice o Ciampiniho a Krista. Daniel Ciampini si zahrál nejvýše v AHL ve 113 zápasech, ale moc se v ní neprosadil. Jméno si udělal v podstatě až v posledních dvou sezónách v Evropě. V Norsku získal 52 bodů ve 43 zápasech a rok poté v Rakousku 59 bodů ve 48 zápasech. Samozřejmě Norsko a Rakousko nejsou právě extratřída, ale Ciampini evidentně nějaké ofenzivní schopnosti má, takže uvidíme. Danny Kristo je ze šestice zámořských posil jediný Američan a je po Dotchinovi určitě druhou nejzajímavější posilou. V AHL odehrál 271 zápasů ve kterých si připsal 163 bodů. Hrál i v KHL – 56 zápasů, 25 bodů. A pak všude možně od Švédska, přes Švýcarsko až po Německo. V roce 2013 si zahrál za USA na MS ve Švédsku a Finsku. Kromě těchto dvou přichází i český útočník Matěj Beran. Ten už také v extralize něco odehrál. V Plzni, Pardubicích ani Spartě se příliš neprosadil, ale poslední dva ročníky měl v dresu prvoligových Litoměřic velmi povedené. Loni například dokázal ve 34 zápasech zaznamenat 52 bodů. Otázka je, jestli to dokáže přetavit i do extraligy.

Útok se na Kladně jinak zachoval nejvíc. Z loňského postupového týmu zůstávají opory, legendy Jarda Jágr s Tomášem Plekancem. Dále nejproduktivnější hráč týmu Nicolas Hlava (34 zápasů, 36 bodů), v produktivitě třetí Marek Račuk (31 zápasů, 31 bodů), kladenský srdcař Tonda Melka, buldoci Tomáš Pitule s Kubou Hajným, střelec důležitých branek Adam Kubík a příjemné překvapení uplynulého ročníku – talentovaný Ondra Machala, na kterého se hodně těším, protože to je moc zajímavý hráč a na takové jako je on se prostě chodí na hokej jako za zábavou. Čili útok vypadá solidně, i když nějaké posílení by se asi ještě hodilo… A to teprve, když se podíváme na naše soupeře, kteří se letos v posilování nebývale činili.

Než se podíváme na naše extraligové soupeře, tak zbývá ještě jedna věc, ale rozhodně ne ta nejmenší, spíše naopak. Ještě nás totiž posílí jeden člověk a sice nový trenér. Tím se stal Kanaďan Jeff Paul. Ten coby hráč většinu své kariéry odehrál v nižších zámořských soutěžích, například v AHL. Dva starty za Colorado Avalanche si ale v sezóně 2002/03 připsal i v NHL. Po skončení kariéry pracoval jako asistent trenéra, například v OHL (Ontario Hockey League). V letech 2018 – 2020 pracoval jako skaut u týmu NHL Florida Panthers. Nyní přichází do Kladna, kde rozšíří trenérský tým ve složení David Čermák, Jiří Burger, Jan Kregl. Jeff Paul bude coby bývalý obránce přínosem pro naši defenzivu a jistojistě i efektivní spojkou s šesticí zámořských hráčů, kteří tak budou mít jistě lepší podmínky se adaptovat, i když v týmu samozřejmě máme dvě legendy, které hrály dlouhé roky v NHL a ti jim určitě také výrazně pomůžou. Ostatně nepochybuji, že právě jejich jména byla určitě také pro onu šestici velkým vodítkem při rozhodování se, kam bude dále směřovat jejich hokejová kariéra.

A nyní se už pojďme podívat, jak posilovali naši soupeři. Jejich vizitky se stejně jako loni týkají jen toho nejdůležitějšího, jen aby i člověk udělal jakýs takýs obrázek:

Třinec – Mistr extraligy z posledních dvou – respektive tří ročníků 2020/21a 2018/19 (2019/20 se titul kvůli covidu neuděloval) s trenérem Václavem Varaďou bude opět velmi silný a za obhajobou titulů se asi opět požene svinským krokem. Kór když přichází trio megazvučných posil Mazanec, Nestrašil, Marinčin. Brankářské duo Kacetl – Mazanec je záruka obrovské kvality v brankovišti. Dvojice obránců David Musil s Martinem Marinčinem má za sebou historii v dresu Edmontonu Oilers (to jsem prostě musel zmínit…). Kapitán Petr Vrána, střelec Martin Růžička stále pálí ostrými, Andrej Nestrašil oprýskaný bitvami v NHL bude jistě také velice zajímavou posilou. V Třinci prostě nic neponechávají náhodě a trenér Varaďa svoje řemeslo umí. Jako trenér brankářů v Třinci působí Kladeňák Jaroslav Kameš.

Liberec – Jako je Třinec posledním dvojnásobným mistrem extraligy, tak je Liberec jejím vicemistrem. Na lavičce Patrik Augusta. V brance budou sázet na Petra Kváču, v obraně velezkušený Ladislav Šmíd, do útoku přichází zvučná posila, dlouholetý reprezentant Jakub Klepiš. Pak další reprezentanti Michal Birner nebo Tomáš Filippi. Také Liberec bude opět velmi silný.

sparta – Ze sparty odešel po loňské sezóně Miloš Hořava a na lavičce se k Josefu Jandačovi postaví klubová legenda Jaroslav Hlinka. Jako manažer stále Slaňák / Kladeňák Petr Ton. V brance sparty ostřílený Alexander Salák. V obraně reprezentant Adam Polášek. Jako posila přichází jeho reprezentační kolega Michal Moravčík a z Kladna Ondřej Mikliš. V útoku sparta posiluje o Filipa Chlapíka a Davida Kašeho, čili dva borce, kteří ukončili své působení v NHL! Dále tu je Michal Řepík nebo Roman Horák. A také Láďa Zikmund. Sparta posílila opravdu vydatně a bude hodně silná.

Mladá Boleslav – Trenérské duo Radim Rulík s Pavlem Paterou spolu budou na lavičce Boleslavi již čtvrtou sezónu. K ruce jim bude nově jako trenér brankářů i bývalý brankář Kladna Lukáš Mensator. V brance asi největší porci zápasů uzme talentovaný Jan Růžička.V obraně zkušený Kladeňák Martin Ševc, posilou je budějovický supertalent Pavel Pýcha, který na sebe asi strhne hodně pozornosti a sám jsem na něj zvědavý. Po tříletých pobytech v Olomouci a Plzni do Boleslavi přichází ex-kladenský Honza Eberle. Zkušenosti bude kromě něj rozdávat i Vojtěch Polák. Boleslav byla loni překvapením loňského ročníku a dotáhla to daleko. Výrazné individuality tam nemají, ale sází tam na týmové pojetí a strategie se jistě měnit nebude dokud budou ve vedení a na lavičce stále stejní lidé. Boleslavi ale závidím Pavla Pateru, kterého bych raději viděl u nás, co si budeme...

Plzeň – Tady se vyměnil trenérský štáb a novým duem hlavních trenérů se stali Václav Baďouček a Miloš Říha mladší. Do branky přichází Miroslav Svoboda, který to nějakou dobu zkoušel i v zámoří a my ho velmi dobře známe ze soubojů s Jihlavou. O brankoviště se nejspíše rovnoměrně podělí s talentovaným Dominikem Pavlátem. Obranu by údajně mohl posílit Jakub Kindl se svými zkušenostmi v NHL. Po dlouhé kariéře v Liberci přichází za změnou zkušený Michal Bulíř.

Brno – Z KHL se po třech letech vrací do Čech trenér Jiří Kalous. V brance má Kometa Lukáše Klimeše. V obraně Michala Gulašiho a nově příchozího, ze Švácarska se vracejícího Vladimíra Rotha. Novou posilou je zkušený Marek Ďaloga. V útoku má Kometa vítěze kanadského bodování uplynulého ročníku, Američana Petera Muellera. Petr Holík skončil sedmý. Dále je tu kvalita v podobě zkušených Tomáše Vincoura a Martina Zaťoviče. Rozhodně více se bude čekat od talentovaného Tomáše Šoustala. V Brně již nějakou dobu vyhlíží lepší výsledky, než je třeba šesté místo z loňské sezóny.

Olomouc – Hlavní trenéři tu jsou stále Zdeněk Moták s Honzou Tomajkem. Jako trenér brankářů je tu ex-kladenský Martin Falter. V brance je další brankář, který si zkusil kladenské brankoviště, Jan Lukáš a to ve dvojici se zkušeným Braněm Konrádem. V útoku budou sázet na Jana Káňu a Lukáše Klimka. Je tu i matador Rostislav Olesz. Bombou by byl příchod Davida Krejčího, o jehož konci v NHL se hlasitě hovoří a Olomouc by tak údajně byla nejvážnějším kandidátem. Sám Krejčí údajně o návratu zpět domů velmi vážně uvažuje. Rodák ze Šumperka právě v Olomouci načichl k většímu hokeji, poté si jak víme zahrál i za juniory Kladna.

Hradec Králové – V Hradci pořád vymýšlí nějaké nesmysly jako třeba angažování Vladimíra Růžičky vedle dosavadního trenéra Tomáše Martince atd. Pak Martincův odchod a nyní opět jeho návrat coby hlavního trenéra. Prostě komedie, do které zapadá i nové angažmá Hrouz...totiž Růžičky v Kadani. Do branky přichází ze slovenské ligy Fin Henri Kiviaho. V útoku budou dvojčata Kelly a Kevin Klímovi. Náš starý známý Radek Smoleňák nebo třeba Jakub Orsava. V Hradci chtějí vybudovat něco daleko úspěšnějšího, než je osmé místo.

Karlovy Vary – Na lavičce trenér Martin Pešout, kterému bude od letošní sezóny k ruce dlouholetý kapitán týmu Václav Skuhravý, který ukončil kariéru. Filip Novotný bude nejspíš jedničkou týmu. Před něj do obrany přichází Lukáš Doudera. V útoku je kometa letošního šampionátu Jakub Flek. Dále zkušený Tomáš Rachůnek.

Zlín – Trenér Robert Svoboda bude v brance spoléhat na Libora Kašíka. Vyztužit obrany přichází ze sparty veterán Ondřej Němec. V útoku jsou zkušení Bedřich Kohler a Pavel Kubiš, jinak bude Zlín opět spoléhat na mládí. Zlín se dlouhodobě pohybuje na hranici postupu do play off, kdy sice není přímo ohrožen sestupem, ale na vyšší ambice to také není.

Pardubice – Na lavičce zůstává Richard Král. V brance bude mít silné duo Dominik Frodl, který přichází z Plzně a Milan Klouček. Zkušení Jan Kolář, Jakub Nakládal a Juraj Mikuš jsou obrannou jistotou a připojí se knim i nová poměrně zvučná posila Jan Košťálek. Do útoku přichází reprezentant Adam Musil, David Cienciala a také zkušený Robert Říčka, mimoto v týmu zůstávají Robert Kousal a Matěj Blumel. Pardubice nemají špatný tým a měly by pomýšlet na víc než se třást o extraligovou příslušnost.

Litvínov – Slovák Vladimír Országh povede Chezu do své druhé sezóny s Václavem Sýkorou po boku. Sýkora asistent v Litvínově, to mi pořád nějak nejde přes čumák, ale dobře no… S nimi jako trenér brankářů Zdeněk Orct. Jeho svěřencem je nám starý známý Denis Godla. Do útoku přichází Petr Straka s Andrejem Kudrnou. V sestavě Chezy jsou stále pevně a neotřesitelně veteráni Viktor Hubl s Františkem Lukešem. Také Litvínov vyhlíží lepší zítřky, kdy se nebude pohybovat na hraně sestupu, a to už to bylo párkrát hodně blízko.

Vítkovice – Trenér Miloš Holaň nejspíš v brance rozloží síly mezi Daniela Dolejše a Aleše Stezku, který přichází z Havířova. Ti budou mír před sebou Romana Poláka, ale i třeba nově příchozího Karla Plášila. Do útoku se z Kladna vrací Rostislav Marosz. Po roce stráveném v KHL se do Vítkovic vrací lotyšský reprezentant Roberts Bukarts. Ze Slovenska přichází Radovan Bondra, který ve 49 zápasech zaznamenal 51 bodů. Lukáš Krenželok, Vladimír Svačina a Jan Hruška budou v týmu těmi nejzkušenějšími. Zajímavé jméno je Kanaďan Rob Flick, který má hodně zkušeností z AHL, ale i dobrými výkony v EBEL lize nebo na Slovensku. Vítkovice mají určitě na víc, než aby končily soutěž za Zlínem nebo Litvínovem.

České Budějovice – Na lavičku Budějovic si po mnoha letech strávených v zámoří stoupne místní patriot Jaroslav Modrý. Budějovice posilovali ze všech týmů asi nejrazantněji a nejspíše to bude hodně znát. Do branky přichází Dominik Hrachovina. Obranné řady posílí zkušení Jan Piskáček, Petr Šenkeřík a David Štich. Největší posilou Budějovic je bezesporu Milan Gulaš, který se z rodinných důvodů vrací domů z Plzně. Neméně zvučnou posilou je ale i Michal Vondrka. Po dlouhých letech ve spartě přichází Lukáš Pech. Budějovice, ač se nám to líbí nebo ne, budou určitě někde jinde než loni.

Tak, to by bylo… Jenom ještě připomenu, že z extraligy bude poslední tým sestupovat přímo a předposlední půjde do baráže s prvním týmem Chance ligy. No, když se na to podívám střízlivýma očima, tak asi nebudeme moc prohánět týmy v první osmičce. Ale myslím, že je v extralize několik týmů, které by jsme mohli nechat za sebou a udržení se v extralize určitě není nereálné. Ale jak říkám, ještě bych tým trošku posílil. Rozhodně je velký risk spoléhat jen na jednoho silného brankáře a méně zkušeného náhradníka a jak vidíme u ostatních týmů, téměř všichni mají dva kvalitní brankáře. Potřeba vyztužit bych ale sám viděl ještě tak po jednom hráči na každém postu. Ale je teprve červenec, okurky… Takže na to ještě může být dost času.

Jinak musíme samozřejmě držet při sobě a kluky podporovat. Asi bychom nechtěli otevřít nově zrekonstruovaný zimák pralesem, kterého nevím jak vy, ale já mám už plné zuby a kecky. Ale že se zimák vůbec rekonstruuje, to je už teď naše největší výhra, ze které do budoucna už budeme jenom těžit a tak to teď musíme brát.

Jedině Kladno!!!

Pavel Šroub
příspěvků: 1
6. Srpen 2021 - 11:34
Různé

Ahoj kamadky a kamarádi,
už se ví,jak se bude jezdit na extraligu do Chomutova?Jak to bude se vstupenkami a jejich cenami?
Přeji hezký den
Pavel Šroub

CHYSTÁME SE

na Vsetín do Brna

Busem každý den tam i zpět, podrobné informace včetně cen a přihlášek najdete odkazech níže:

 

NE 21.4. odj. 12:30 od ZS

 

PO 22.4. odj. 13:00 od ZS

 

Info ke vstupenkám: Zájemci nechť kontaktují Astixe nebo Zelího mailem či přes soukromou zprávu.

 

Kliknutím na banner výše budete přesměrováni na přehled všech plánovaných venkovních výjezdů, podrobné info a přihlašovací formuláře. Prosíme sledujte, průběžně upřesňujeme. Info se bude objevovat i na diskuzi.

Facebook

Komunita

ZÁBAVA

Přívětivé místo pro fanoušky kladenského hokeje, kteří si rádi hrají nebo zrovna nemají co na práci. AKTUALIZOVÁNO!